Iako su štenci toliko slatki da se raspametimo čim ih ugledamo, u nastavku ti želimo približiti razloge zašto se baš trebaš odlučiti za odraslog napuštenog psa.

 

Trening – većina odraslih pasa već zna kako tražiti van za obaviti nuždu, ponašati se u prisutnosti drugih pasa kao i ukućana, ali i neke od naredbi tipa, ‘sjedni’, ‘čekaj’, ‘dođi’, … To ti može uštedjeti puno vremena i energije kada je u pitanju dovođenje novog psa kući i privikavanje u obitelj. Velika je zabluda da su odrasli psi napušteni zbog svog ponašanja. Jesi li razmišljao da su se njegovi ljudi možda preselili, a da on nikako nije mogao s njima ili da su toliko ostarjeli i više se o njemu nisu mogli brinuti?

Ponašanje – odrasli psi već su prošli odrastanje i puno su mirniji i manje energični od štenaca ili nešto mlađih pasa. Iz tog razloga odrasli pas kojeg vidiš u nekom skloništu ili udruzi neće promijeniti svoje ponašanje ili temperament kada ga dovedeš kući. Unaprijed već možeš znati hoće li se i kako uklopiti u tvoju obitelj.

Spreman za avanture – on je željan druženja i ljubavi baš kao i ti. Već zna kako se treba ponašati i zna te slušati i zato je spreman s tobom sjediti na kauču, šetati po prirodi, igrati se u parku ili ići na kavu u grad. S njim si udomio pratitelja za svaku avanturu, di ćeš bolje? J

Više vremena za avanture – odrasli pas poštivat će tvoje vrijeme i nećeš trebati odvajati vrijeme na njegovu socijalizaciju ili učenje. Mlađi psi zahtijevaju više pažnje i posvećenosti jer ih sve treba od starta učiti. Ne kažemo da o starijem ne trebaš brinuti. I on treba otići veterinaru, u šetnju i zahtjeva određenu tvoju pažnju, brigu i ljubav.

Spašen život –Udomljavanjem odraslog psa pokazuješ da cijeniš život općenito i da svatko zaslužuje živjeti i biti sretan. Pogledaj u skloništu ili udruzi te tužne oči koje već dugo čekaju svoj sretan dom i žude za bezbrižnim šetnjama. Spasi život odraslom psu sigurno nećeš požaliti!

 

Više o temi i psima pronađi OVDJE