Osjetimo radost blagdana uz svečane modne kombinacije i najbolji izbor božićne dekoracije i ukrasa!

Ne postoji veća sreća i zadovoljstvo, nego kad se okupi cijela obitelj, pa uz aromatičan miris cimeta, klinčića, blagdanskih kolača i pozadinsku božićnu glazbu, krene kićenje i uređivanje doma za Božić! Prve i najveće muke su potkresivanje drvca i prilagodba za stalak. Kakvo god drvce bilo, nikad ne stane, pa ga kreši sjekirom, nožem, pilom, zubima, samo da se nekako uglavi i učvrsti u postolje. Pri tom se uvijek proklinjemo i pitamo – pa zašto pobogu nisam dao prodavaču da mi potkreše bor, uz njega je uvijek mala sjekirica i to bismo napravili za čas posla. Iako u 21. stoljeću blijede razlike između muških i ženskih poslova, to takozvano potkresivanje drvca uglavnom spada pod muški posao. I tako svake godine ponavljamo istu grešku i svake godine potkresujemo bor, ali u dubini duše taj napor nam nije težak niti mrzak, i već dogodine zaboravimo na zakletvu kako ćemo kupiti umjetni bor… Iznova uzimamo prirodni bor i opet ga potkresujemo. Umjetni bor isto ima svoje čari, dugoročno je jeftiniji i ekološki prihvatljiviji, također mu ne opadaju iglice, za razliku od pravog bora, koji već drugog tjedna nakon kićenja, tamo negdje kad se na televiziji emitira „Sam u kući 3“ naglo smršavi i osuši, pa svako malo moramo usisavati kuću ili stan, ali ipak bez tog posla nam je svaki Božić nezamisliv.

 

Kada se drvce namjesti, roditelji su popustljivi pa daju djeci da se igraju s vatrom i pripale svijeće na adventskom vijencu. Svijeće su uvijek teško zapaljive ili dogorjele, pa djeca s veseljem pale dok se upaljač skroz ne ugrije i zapecka male prstiće, nekad se pali šibicom, doduše sve rjeđe, oni stariji s radošću će se sjetiti specifičnog i stimulirajućeg sumporastog mirisa dogorjele šibice – on nas uvijek asocira na advent i svijeće.

 

Zatim ide kićenje bora, kuće, okućnice, dvorišta, paljenje lampica… Kiti se svim raspoloživim ukrasima, a obavezno kada se sve okiti, treba malo nabacati vate ispod i na bor, ona stvara umjetni osjećaj snijega. Djeca najviše uživaju u kićenju i daju svoj najveći kreativni doprinos. Za Badnjak se posti, uz sjeverno morsku ili neku drugu ribu, ovisno o običajima i krajevima. Za blagdanskim stolom je također uvijek veselo, nono je nakon treće bevande veseliji i crveniji nego inače, pa se zafrkava s unucima, dok ga nona potajice trka nogom ispod stola, u strahu da ne prevrši granicu dobrog ukusa. Nakon zajedničkog obiteljskog objeda slijedi još malo druženja, i onda nad dolazi Djed Mraz s poklonima.

Kićenje kuće, zajedništvo, darivanje, veselje glavni su dijelovi blagdanskog ambijenta. Zbog njih volimo Božić! Ovaj vikend palimo prvu adventsku svijeću i ulazimo u vrijeme očekivanja najradosnijeg blagdana u godini. Stoga na vrijeme krenite s pripremama. Kako bi opušteno mogli ući u najljepše doba godine, u Kik trgovini u Pula City Mallu već sada možete naći odlične ideje za poklon, elegantnu blagdansku modu i najbolje božićne ukrase.

Katalog prelistajte OVDJE